AYI ÜZÜMÜ

Bearberry (Bilimsel Adı: Arctostaphylos uva-ursi), Avrupa’nın kuzey bölgelerinde, Asya’nın Sibirya’dan Türkiye’ye uzanan alanlarında ve Kuzey ile Orta Amerika’da doğal olarak yetişen bir bitkidir. Meyveleri parlak kırmızıdan pembeye değişebilen renklere sahiptir. Tarih süresince tıbbi amaçlar için kullanılmıştır.

Bu bitki, arbutin ve metil arbutin gibi fenolik glikozitler, pentagallaoilglukoz gibi galliktanenler, flavonoidler, iridoidler, kinonlar ve terpenoidleri barındırmaktadır.

Kullanımı: Bearberry’nin kurutulmuş yapraklarından hazırlanan 1.5-4.0 gram infüzyonunun günde üç kez alınması önerilir. Arbutin içeriği sebebiyle, mikrop öldürücü ve hafif idrar söktürücü özelliklere sahiptir. İdrar yolu enfeksiyonları, sistit ve böbrek taşları gibi sorunların tedavisinde kullanılmıştır. 1950’den bu yana tedavi amaçlı kullanılan bu bitki, Alman E komisyonu tarafından da onaylanmıştır. Karahindiba ile birlikte kullanıldığında, ekseriyetle yaşlı kadınlarda sistit tekrarını önlemede etkili olduğu bulunmuştur.

Bilimsel Araştırmalar: Arbutin, hidrokinonun glikozile formudur ve insan mesane karsinom hücrelerinin çoğalmasını engeller. Bu, hücre döngüsünde etkin olan p21 proteininin üretimini artırarak ve sinyalle düzenlenen kinazları baskılayarak gerçekleşir. Arbutin bunlara ek olarak antioksidan özelliklere sahiptir ve pigmentasyonu azaltabilir. Mikroglial hücrelerin enflamasyonunda etkili olduğu gösterilmiştir.

Laboratuvar Testlerine Etkisi: Bearberry, serumdaki ALT, AST ve total bilirübin düzeylerini  fizyolojik olarak artırabilir.

Yan Etkileri: Arctostaphylos Uva-ursi’nin sulu ve metanol ekstraktları, sitokrom P450 enzimlerini yüksek seviyede inhibe ettiği gösterilmiştir. Yalnızca metanol ekstraktının sitokrom P3A4 ve P19 enzimlerine ılımlı veya düşük seviyede etki yaptığı bulunmuştur. Bu nedenle, Uva-ursi ürünlerinin ilaç güvenilirliği ve etkinliği ile ilgili olası farmakolojik etkilere dikkatle üzerinde durulmalıdır.”

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top